+31 (0)88 - 700 1111
De Nederlandse Beroepsvereniging
voor Rijangstcoaches

Bijrijdersangst

Het kan zijn dat je achter het stuur zeker bent, maar als bijrijder zenuwachtig of zelfs panisch wordt. Een bijrijder is uitermate goed in het bedenken van rampscenario's.

Je hebt geen controle over de auto en de rest van het verkeer. De angst hoeft niet altijd onterecht te zijn, maar het kan ook overmatig hinderend zijn. Dan durf je niet meer rustig naast iemand te zitten, vanwege overmatige schrik of voorzichtigheid.

Angstige bijrijders vormen een bron van stress voor zichzelf en vaak voor anderen in de auto. Geen van de inzittenden kunnen zich dan ontspannen.

Bang op de bijrijdersstoel

Vaak wordt de adem ingehouden, houdt men de gordel of deurpost vast, er wordt actief meegekeken en mogelijk gewaarschuwd of zelfs gegild. Situaties die uitlokkend zijn, zijn veelal: inhalen, invoegen, rijden langs berghellingen, het maken van snelheid, het naderen van kruispunten, slecht weer, stemming van de chauffeur.

Bijrijdersangst wordt nog wel onterecht gezien als bemoeizucht of zwakte. Het levert daarom vaak irritaties op. Na de autorit is er veelal schaamte of een schuldgevoel.

Bijrijdersangst heeft twee uitingsvormen. Je vermijdt mee te kijken uit angst of controleert overmatig de verkeerssituaties.