+31 (0)88 - 700 1111
De Nederlandse Beroepsvereniging
voor Rijangstcoaches

Faalangst

Faalangst tijdens autorijden, is de vrees om overvraagd te worden tijdens het autorijden.

Faalangst kan iets structureels zijn. Je hebt het idee dat je niet goed genoeg rijdt en vreest dat anderen daar net zo over denken. Of, je weet dat je goed genoeg rijdt, maar bent bang dat je toch fouten gaat maken.

Faalangst kan ook een eenmalige gebeurtenis zijn. Bijvoorbeeld wanneer je op moet voor het rijbewijs. Je weet van jezelf dat je de auto goed onder controle hebt, maar op het moment van het rijexamen krijg je een black out.

Faalangst geeft veel spanningsklachten

Faalangst kan voorkomen ten gevolge van perfectionisme, vaardigheden gebrek, weinig zelfvertrouwen, rijden in complexe verkeerssituaties, agressie in het verkeer, overgevoeligheid voor verwachtingen van anderen en concentratiestoornissen.

Faalangst geeft spanning en leidt bij menigeen tot onderpresteren, een gevoel van overbelast te zijn. Men begint een hekel aan autorijden te ontwikkelen en wordt steeds gevoeliger voor foutjes. Er ontstaat soms een aarzelende, afwachtende of houterige rijstijl. Het kijkgedrag in de auto verloopt dan verkrampt.

Men vermijdt dan graag moeilijke situaties en laat het liefst een ander rijden. Het gevolg is vaak dat men nog meer routine verliest en steeds banger wordt om aan het verkeer deel te nemen.