+31 (0)88 - 700 1111
De Nederlandse Beroepsvereniging
voor Rijangstcoaches

Overige

Rijanst door overige angsten en gevoeligheden

Hoogtevrees kan vanzelfspreken leiden tot problemen met autorijden. In Nederland hebben deze chauffeurs soms al last met met bruggen, hoge dijken en fly-overs. In het buitenland zoekt men veelal routes uit die moeilijke situaties voorkomen.

Dwangstoornis kan leiden tot grote problemen met autorijden. Deze dwangstoornis kan zich uiten in verschillende vormen, b.v. door buitensporige angstgedachten om een aanrijding te veroorzaken, de angst om in de vangrail of water te sturen, de angst om op een tegenligger te botsen. Ook kan een dwangstoornis (ook wel OCD of OCS genoemd) leiden tot herhalingsgedrag. Bijvoorbeeld het steeds moeten terugrijden van het traject uit angst een aanrijding te hebben veroorzaakt en dat niet hebben opgemerkt.

Overige angsten: Tunnelvrees, berm-angst, bang voor agressie in het verkeer, angst om in het donker te rijden, angst voor gladheid, angst voor files (bv ivm spastische darm of hartklachten), claustrofobie, angst om te verdwalen, angst voor overgeven en wagenziekte, hyperventilatie aanvallen, angst voor flauwvallen.

Ook lichamelijke klachten kunnen rijangst uitlokken.

Er zijn natuurlijk meer oorzaken die leiden tot vermijding en angst. Epilepsie, tics, Gilles de la Tourette, hartziekte etc. zijn hiervan enkele voorbeelden

Analyse van de problematiek is nodig om een goed behandelplan te maken en risico's uit te sluiten. Samenwerking met arts/psycholoog is veelal gewenst en nodig.