+31 (0)88 - 700 1111
De Nederlandse Beroepsvereniging
voor Rijangstcoaches

Rijangst

Rijangst in getallen
 
In Nederland hebben bijna 7 miljoen mensen een rijbewijs. Overmatige angst voor autorijden komt voor bij  zo'n 1 miljoen mensen in Nederland. Dit cijfer is slechts een benadering.

Een half miljoen rijangstigen vermijdt het autorijden volledig of in belangrijke mate.

Een evengroot aantal rijdt nog wel, maar doet dat met angst en beven.

Hiervoor geldt dat ze tijdens het autorijden bovenmatig angstig zijn waardoor rijden als zeer stressvol wordt ervaren. Vaak worden moeilijke trajecten niet meer gereden.

Rijangst als emotie
 
Met rijangst wordt veelal ook een niet-functionele angst bedoeld. Hierbij is rijangst een uit de hand gelopen emotie die autorijden overmatig belemmerd.
 
Veel mensen zijn geregeld bang en gespannen tijdens het autorijden. De intensiteit van de angst en de daarmee samenhangende beperkingen verschillen per persoon.
 
Waar bij de ene chauffeur schrikachtigheid, gespannenheid en onveiligheid op de voorgrond staat, strijdt de andere chauffeur of bijrijder met heuse paniekaanvallen en vermijdingsgedrag.
 
Rijangst komt ook voor in fobische vormen, waarbij mensen alleen met intens panische gevoelens in de auto kunnen zitten.

Wie heeft rijangst?
 
Rijangst is niet beperkt tot een categorie.
Daarom zie je rijangst bij motorrijders, bij uitruk van geuniformeerde beroepen, vrachtwagenchauffeurs, jonge chauffeurs, ouderen, mannen en vrouwen etc.
 
Rijangst komt ook veel voor bij mensen die lange tijd zonder problemen hebben gereden. Rijangst heeft bij deze laatste groep zelden iets te maken met technische vaardigheden of routines.
 
Daarnaast is bekend dat ouderdomsonzekerheden zich ook voordoen tijden het autorijden. Deze steeds meer vergrijzende chauffeursgroep wil graag mobiel blijven binnen de grenzen van hun mogelijkheden.
 

 

Literatuur & Media

    Auteurs: Jan van den Berg, Cindy Boon en Laura van Bergen
Uitgever: Bohn Stafleu van Loghum
ISBN: 90 313 44745

Meer informatie »