Een half miljoen bestuurders vermijdt het autorijden deels of zelfs volledig
Wat is een rijangst en hoe ontstaat het?
Nerveus in de auto plaats nemen, klamme handen aan het stuur of heel de rit angstig zijn. Veel bestuurders zijn geregeld bang of gespannen tijdens hun deelname aan het verkeer. Angst voor het rijden kan ontstaan en zich verder ontwikkelen door diverse factoren. Rijangst bij ervaren chauffeurs kan samenhangen met overbelasting of burn-out, controleverlies bij paniekaanvallen en verkrampingen dan wel beginnen na een ongeval. Ook kan rijangst ontstaan na routineverlies, ouderdomsonzekerheden, faalangst, andere aandoening enzovoorts.
Ongeveer 1 miljoen van de 8 miljoen bestuurders ervaren een overmatige angst voor het (auto)rijden. Een half miljoen bestuurders hebben rijangst en vermijden het rijden deels of zelfs volledig. Een even groot deel stapt nog wel in de auto of op de motor maar zijn wel bang of angstig. Voor deze groepen wordt het rijden als zeer stressvol ervaren. Zij kiezen bewust om bepaalde trajecten niet meer te rijden, zoals op de snelweg, door tunnels, bruggen of lastige verkeerspunten met veel verkeer.
Een rijangst is een niet-functionele angst. Dit houdt in dat de angst niet reëel is en vergeleken kan worden met een uit de hand gelopen emotie wat het rijden (overmatig) belemmert. De intensiteit van de angst en de bijbehorende beperkingen zijn verschillend per persoon. De ene bestuurder kan voornamelijk schrikachtig en gespannen achter het stuur zitten, maar een andere bestuurder kan te maken hebben met paniekaanvallen en vermijdingsgedrag. Verder is dit niet alleen van toepassing op de bestuurder van de auto. Ook bijrijders kunnen deze angsten ervaren als zij de auto instappen.
Wie kan er last van rijangst hebben?
Rijangst komt bij iedereen voor, zowel bij mannen als vrouwen. Dit geldt voor automobilisten en motorrijders. Maar ook bij beroepen zoals vrachtwagenchauffeurs of zelfs bij hulpdiensten als politie, brandweer of ambulancepersoneel. Het komt op elke leeftijd voor zowel bij jonge als bij ervaren bestuurders. Rijangst kan dus bij iedereen voor komen.
Net zoals dat de intensiteit verschilt per persoon is dat ook het geval bij de oorzaak. Bij ouderen is het vaak vanwege de ouderdom dat zij met minder zelfvertrouwen aan het verkeer deelnemen. Ondanks dat zij nog graag mobiel willen blijven. Rijangst komt ook voor bij bestuurders die lange tijd zonder problemen hebben gereden. Zij kunnen vanwege verschillende oorzaken, zoals een ongeluk of stressvolle situatie rijangst hebben ontwikkeld. Zij zijn vaak goede bestuurders en ligt het niet aan hun technische vaardigheden of routines om de auto te besturen. Opnieuw rijlessen bij een ‘gewone’ rijschool heeft daardoor weinig effect omdat daar de nadruk op het besturen van het voertuig ligt. Een rijangstcoach heeft een ander doel, namelijk de angst of spanning tijdens het auto- of motorrijden af te bouwen.
Rijangstbegeleiding voor motorrijders
Naast de automobilist komt rijangst ook veel voor bij motorrijders. Dit geldt voor het gebruik van de motor voor woon en werk verkeer, pleziertochten, maar ook voor motorrijders van een beroepsgroep zoals de politie of ambulance. Een aantal van onze rijangstcoaches zijn ook gespecialiseerd in het begeleiden van motorrijders met rijangst. Zij kunnen u helpen met het afbouwen van de spanning tijdens het motorrijden. Bekijk hier onze rijangstcoaches voor motorrijders.
De rijangst check
Vind u het lastig om te weten of u een rijangst heeft? Probeer onze test om uit te vinden of u een rijangst heeft.
Hoe overwin ik mijn rijangst?
Weer ontspannen in de auto of op de motor zitten. Voor veel bestuurders met een rijangst is dit een droom. Maar onze rijangstcoaches kunnen deze droom omzetten naar een realistisch plan. Samen met uw coach bespreekt u wat u belemmert tijdens het rijden en gaat u aan de slag om de spanning en angst op dit gebied af te bouwen.
Omgaan met rijangst
In het boek ‘Omgaan met rijangst’ wordt rijangst in al zijn facetten besproken. Verschillende angsten worden besproken zoals faalangst in het verkeer, spanning en hyperventilatie achter het stuur, angst voor de snelweg, maar ook bijrijdersangst en wagenziekte. Er wordt door de auteurs vele praktische tips gegeven voor het opnieuw opbouwen van zelfvertrouwen en rijroutines, zodat u uiteindelijk weer ontspannen en angstvrij kunt rijden. Omgaan met rijangst verschijnt in de reeks Van A tot ggZ.
Welke soorten rijangsten zijn er?
Er zijn verschillende soorten rijangsten. De ene bestuurder durft de snelweg niet op terwijl de andere juist smalle wegen vermijdt. Weer andere bestuurders kunnen compleet andere angsten hebben, zoals bang zijn om flauw te vallen tijdens het rijden of krijgt paniekaanvallen in verkeerssituaties. De onderliggende oorzaken delen wij in verschillende stoornissen in, zoals:
Onze rijangstcoaches gebruiken het bovenstaande om de juiste aanpak te ontwikkelen om uw rijangst af te bouwen.